برق خودرو

سنسور دریچه گاز چیست؟

در خودرو ‌های مدرن امروزی، سنسور دریچه گاز قطعه ‌ای مهم و کارآمد به شمار می ‌رود که می‌ توان از این خودرو ها به پژو، سمند، دنا، رانا و… اشاره کرد. این سنسور در این ماشین ‌ها، ارسال اطلاعات مهم درمورد وضعیت خودرو به ایسیو را به عهده دارد. بررسی اطلاعات درباره مقدار سوخت و هوا توسط ایسیو در موتور تصمیم گیری می ‌شود. این سنسور در واقع نوعی مقاومت متغیر است که بر روی استپر و دریچه گاز قرار گرفته و از یک میله برای اتصال به پولکی درون دریچه گاز کمک می گیرد.

 این قطعه کاملا الکترونیکی است و در مقایسه با دیگر سنسورهای خودرو، از عمر طولانی تری برخوردار است و نیازی به تمیز کاری، سرویس و  روغن کاری ندارد. خراب شدن این قطعه روی میزان مصرف سوخت خودرو، اثر سوء به جا می گذارد و سالم بودن آن به معنای کنترل مصرف سوخت در حد استاندارد و حرکت آرام و روان خودرو در دورهای آرام است. در این مقاله قصد داریم به توضیحاتی جامع‌ تر در موضوع سنسور دریچه گاز بپردازیم. در صورت کسب اطلاعات در این زمینه، با ما همراه باشید.

وظیفه سنسور دریچه گاز چیست؟

همان‌ طور که پیش تر بیان شد، این سنسور بر روی استپر و دریچه گاز قرار گرفته است. در موتور های انژکتوری، این حسگر به عنوان یک قطعه کاملا حیاتی شناخته می شود. زیرا وظیفه تنظیم میزان پاشش سوخت انژکتور ها بر اساس میزان باز و بسته بودن دریچه گاز را به عهده دارد. به عبارتی دیگر اگر بخواهیم بگوییم، نظارت بر عملیات گاز خوردن ماشین بر عهده این سنسور است.

این سنسور دارای سه پایه است. یک پایه برای اطلاعات و دو پایه جهت برق خودرو. در این‌جا می خواهیم به بررسی این نوع پایه ها بپردازیم. جهت دانستن و کسب اطلاعات بیشتر، در ادامه با ما همراه باشید. این پایه‌ها عبارتند از :

  • پایه اتصال به زمین
  • پایه سیگنال ورودی که 5 ولت را دریافت می کند.
  • پایه سیگنال خروجی که ولتاژ آن با توجه به شرایط خودرو، متفاوت است.

انواع سنسور دریچه گاز چیست؟

در خودرو های داخلی، سنسور دریچه گاز اغلب از دو نوع زیمنس و ساژم هستند. از لحاظ نوع ساختار داخلی این سنسورها دارای تفاوت‌ هایی با یکدیگر هستند. مدل انتخابی آن ها باید با توجه به مدل کامپیوتری خودرو صورت بگیرد. برای مثال اگر کامپیوتر خودرو از نوع ساژم باشد، حسگر دریچه گاز نیز می ‌بایست از نوع ساژم باشد. این مطلب درباره حسگر های زیمنس نیز به همین صورت است. در خودرو هایی که از دریچه هوای متفاوت با ایسیو استفاده می‌ شود، مشکلات مختلفی از جمله ریپ زدن خودرو در انتظار آن است.

سنسور دریچه گاز به چه صورت عمل می کند؟

این سنسور از سه جزء اصلی به نام های پین ۱: مثبت ۵ ولت، پین ۲: سیگنال، پین ۳: اتصال منفی تشکیل شده است. همزمان با باز شدن سوییچ ماشین توسط راننده، فعالیت سنسور دریچه هوا نیز آغاز می شود. در این زمان، اطلاعاتی از سوی پین مثبت ۵ ولت و پین اتصال منفی به سوی سنسور دریچه گاز ارسال می شود. مقاومت متغیر حسگر با روشن شدن ماشین، مقدار باز شدن دریچه گاز توسط پولکی زا به ولتاژ تبدیل کرده و این ولتاژ حاوی اطلاعات، از طریق پین سیگنال به سوی کامیپوتر خودرو ارسال می شود.

در این شرایط با فشردن پدال گاز توسط راننده، زاویه، ولتاژ و وضعیت باز و بسته و بودن سنسور دریچه گاز تغییر پیدا می کند. این تغییرات به سوی ECU ارسال و مقدار هوای ورودی به منیفولد توسط سنسور مپ مورد اندازه گیری قرار می گیرد. بر طبق این اساس، میزان ورودی هوا و پاشش سوخت در موتور، نسبت به هم تنظیم خواهد شد.

نشانه ها و علائم خرابی سنسور دریچه گاز چیست؟

حال که با سنسور دریچه گاز و نحوه عملکرد این قطعه آشنا شدیم، اینک می خواهیم به سراغ بررسی علائم خرابی این سنسور برویم.

بالا بودن دور موتور در حالت خلاص

یکی از شایع ترین علائم و نشانه های خرابی سنسور دریچه گاز، گاز خوردن خودرو در حالت خلاص آن هم بی دلیل است. در نهایت این اتفاق می تواند منجر به بالا ماندن دور موتور شود‌. متاسفانه بیشتر افراد با مشاهده گاز خوردن ماشین، به اشتباه استپر خودرو را تعویض می کنند. این در حالی است که بروز این اتفاق در حالت خلاص ناشی از وجود مشکل در حسگر دریچه گاز است.

کپ کردن ماشین در دور موتور ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰

از دیگر نشانه های خرابی حسگر دریچه گاز، کپ کردن ماشین در دور موتورهای ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ است‌. این مشکل برگرفته از درست گاز نخوردن خودرو و خفه کردن آن است.

تاخیر در گاز خوردن ماشین

در برخی مواقع خرابی سنسور دریچه گاز، به کمتر بودن ولتاژ آن از حد استاندارد بر می گردد و همچنین این مسئله منجر به ایجاد تاخیر چند ثانیه ای در گاز خوردن ماشین می شود‌. زیرا خودرو برای گاز خوردن باید شرایط مناسبی همچون رسیدن به حد استاندارد ولتاژ را داشته باشد.

تاخیر در پایین آمدن گاز ماشین

در برخی اوقات با رها کردن پدال گاز،  تاخیر درجه دور موتور در برگشت به حالت نرمال را مشاهده می کنیم. این مشکل نیز به خرابی سنسور دریچه گاز بر می گردد. با از دست رفتن حالت فنری این سنسور، تاخیر چند ثانیه ای در برگشت به حالت اولیه دور موتور ایجاد  می شود‌.

خاموش شدن خودرو با سرد شدن آن

از دیگر نشانه های خرابی سنسور دریچه گاز، می توان به خاموش شدن خودرو هنگام گاز دادن اشاره کرد. اگر با فشردن پدال گاز ماشین در اول صبح، خودرویتان خاموش می شود، یکی از نشانه‌ های آن خرابی سنسور دریچه گاز است.

افزایش مصرف سوخت خودرو

خرابی سنسور دریچه گاز سبب ایجاد تاخیر در برگشت دور موتور به حالت عادی می شود. در این شرایط ایسیو می پندارد که دریچه گاز باز است و از این رو موتور نیاز به سوخت بیشتری دارد و به همین دلیل، پاشش سوخت در سیلندر ها قطع نمی شود. در نهایت این مسئله عاملی مهم و تاثیر گذار در افزایش میزان مصرف سوخت خودرو است.

دلایل خرابی سنسور دریچه گاز چیست؟

قطعا علل و عوامل مختلفی در خرابی سنسور دریچه گاز تاثیر گذار هستند. در اینجا قصد داریم به مهم ترین این عوامل جهت شناخت بیشتر و کمک به سالم ماندن خودرو، اشاره کنیم. در ادامه با این دلایل مهم آشنا می شویم. این دلایل عبارتند از:

  • وجود نقص در ایسیو
  • وجود اتصال در سیم کشی و نوسانات برق
  • شست و شوی داخل موتور خودرو
  • خراب بودن پولکی درون دریچه گاز

طول عمر سنسور دریچه گاز چقدر است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم در شرایط نرمال سنسور دریچه گاز تا انتهای عمر خودرو می تواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد. اما لازم به ذکر است که این قطعه به رطوبت و خیس شدن حساسیت دارد و در صورت تماس با آب، ممکن است نیاز به تعویض پیدا کند.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی مطالبی درباره سنسور دریچه گاز پرداختیم. این قطعه نقش به سزایی در کارکرد درست و دقیق موتور دارد. اگر این قطعه به هر دلیل دچار ایرادی شود، مشکلات متعددی برای خودرو ایجاد می شود. از آنجا که ایراد در این قطعه، عملکرد سایر قطعات را نیز تحت شعاع قرار می دهد، از این رو جهت جلوگیری از افزایش هزینه و وارد شدن صدمات به خودرو، بهتر است نسبت به تعویض ان در اولین فرصت اقدام نمایید. در صورت خرید می توانید از طریق سایت شناسا اقدام کنید. این سایت آماده ارائه انواع عرضه قطعات یدک با اصالت و کیفیت برای شما عزیزان می باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *